Son yılların modasına Toyota da uydu. Toyota Yaris’in Crossover versiyonu olan Yaris Cross, 2022 yılının ikinci yarısında, alışılagelmişin dışında fonksiyonelliğe sahip bambaşka bir format ile ülkemizin otomobil tutkunlarına “merhaba” dedi.
Mehmet Emin Sezer | eminsezer@otosiklet.com
Özellikle Avrupa pazarında kompakt SUV modellerine olan ilginin artması ve dünya genelinde B segmenti hatchback otomobillerinin giderek büyüyen boyutlarını göz ardı etmeyen Toyota, yepyeni bir hamle ile “rekabette ben de varım” dedi. Toyota, Yeni Yaris Cross modeli ile ezberleri bozuyor ve ‘fonksiyonellik’ kavramını yeniden anlamlandırarak sınıfının startlarını değiştiriyor.
Uzunluğu 4180 mm, genişliği 1765 mm olan otomobilin toplam yüksekliği 1595 mm ve 2560 mm’lik dingil mesafesine sahip. Oldukça ferah bir iç mekan ve başarılı bir görüş açısı sunan otomobil, oturuş pozisyonu ve sürüş hissi ile de crossover özelliklerini kullanıcısına yansıtmayı başarıyor. Toyota Yaris Cross, Türkiye’de 1.5 litre benzinli ve 1.5 litre hibrit olmak üzere iki motor seçeneği ile sunuluyor. Aracın benzinli modelinde Dream, Dream X-Pack, Flame X-Pack donanım seçenekleri bulunuyor. Yaris Cross Hybrid’in donanım seçenekleri ise Dream, Dream X-Pack, Flame X-Pack ve Passion X-Pack olarak isimlendiriliyor.
Sıra dışı renkleri ile ilk bakışta dikkatleri üzerine çekmeyi başaran otomobile önden baktığımızda, neredeyse içini göstermeyecek kadar koyu tondaki farları gözümüze ilk çarpan detayların başında geliyor. Agresif bir görünüme sahip olan ön tampondaki iri tasarımlı hava girişleri ve çarpışma önleyici sisteminin mesafe radarını da içinde barındıran ön panjur epey iddialı görünüyor. Toyota logosu ise ön panjurun hemen üzerinde ve motor kaputuna doğru uzanan bir kabartma hattının ucunda konumlandırılmış. Sinyal lambaları ve gündüz farlarından oluşan ikili de yine alışılmışın dışında bir tasarım detayı ile ön far grubundan ayrılarak tamponun iki kenarına dikey olarak konumlandırılmış. LED sis farları da tamponun alt hava girişine entegre edilmiş. Ön far grubuna dahil olan LED şerit ise oldukça koyu renk tasarlanan farların neredeyse simsiyah görünmesini sağlamış ve kontrast oluşturmuş.
Oldukça geniş tasarlanmış ön tamponun hatları, kaslı görümü destekleyen geniş çamurluklar ile otomobilin iki yanına doğru devam ediyor. Toyota Yaris Cross’a yandan baktığımızda yerden yüksekliği ve çamurluk ağızlarındaki boşluk mesafesi, otomobilin crossover özelliklerini ön plana çıkartan detayların ilk göze çarpanları oluyor. Çamurluk ağızlarını tamamen kaplayan mat siyah çamurluk dodikleri ile kapı altları ve marşpiyellerde devam eden siyah renkli detaylar, hafif arazi şartlarında darbe alması en olası bölgeleri koruma altına almış gibi görünüyor. Yan camların ön cama birleştiği kısımlarda, ön kapı çerçevesinin ve aracın A sütununun siyah renk olması, camların tasarımına tek parça izlenimi kazandırmış. Yan sinyalleri üzerinde barındıran aynaların ve arka spoylerin de bu kombini destekler şekilde alt kısımlarının siyah, geri kalan yerlerinin araç rengi olması bütünlüğü sağlamayı başarmış. Alüminyum alaşımlı jantları çevreleyen geniş yanaklı lastikler de aracın crossover özeliklerini ön plana çıkartan detaylar arasında yer alıyor.
Toyota Yaris Cross’a arkadan baktığımızda da bizi hatchback modelinden daha sportif detaylar karşılıyor. Tek parçaymış izlenimi veren stop grubu LED teknolojisi ile donatılmış ve tasarım ekibi, markanın logosunun yanı sıra plaka aydınlatmasını ile geri görüş kamerasını da bu grubun üzerinde konumlandırmayı tercih etmiş. Arka tamponun alt kısmını neredeyse tamamen kaplayan siyah detay, otomobili olduğundan daha da yüksek göstermeyi başarmış. Öndeki tasarım ile bütünlük sağlayan, tamponun iki yanına konumlandırılmış dikey hatların da bu sefer reflektörlere ev sahipliği yapması uygun görülmüş. Bagaj kapağı üzerindeki spoylerin altına konumlandırılmış üçüncü stop lambasının şeffaf olması ise oldukça hoş gözüküyor. Cam tavanın arka ucunda da araç renginde bir köpek balığı anten konumlandırıldığını belirtelim ve aracımızın içine geçelim.
Yeni Yaris Cross’un içine oturduğumuzda SUV hissi veren geniş bir alanla karşılaşıyoruz. Sportif tasarımlı direksiyon simidinin arkasına entegre edilen vites değiştirme kumandaları ile ellerinizi direksiyondan ayırmadan CVT şanzımanı kontrol edebiliyorsunuz. Kullanım kolaylığı ve sportif sürüşe olanak sağlayan tasarım detaylarının yanı sıra CVT şanzımanın motor devri ile senkronize artan sportif sesi de iç mekanda sürücüye eşlik ediyor. Opsiyonel olarak sunulan cam tavan, aracın içini oldukça aydınlık ve ferah kılıyor. Cam tavana entegre edilmiş güneşlik perdesinin de ön ve arka kısımlarının iki parça olarak açılabiliyor olması bir çok otomobilde göremediğimiz bir detay olarak karşımıza çıkıyor. Yaris Cross’un yüksek oturma pozisyonu ve cam tasarımı epey geniş bir görüş açısı sağlıyor. Orta konsolun üstünde konumlandırılmış 8 inçlik Toyota Touch 2 multimedya sistemi, kullanıcılara sunduğu Apple CarPlay ve Andriod Auto özellikleri sayesinde akıllı telefonları araçla entegre edebilmenize imkan tanıyor. 7 inç ebadındaki renkli TFT sürücü gösterge ekranında, araçla ilgili her türlü bilgi anlık olarak sürücüye iletiliyor. Ayrıca kablosuz şarj ünitesi, geri görüş kamerası, elektronik park freni, çift bölgeli otomatik iklimlendirme sistemi, sürücü ve ön yolcu koltuk ısıtma, ambiyans aydınlatmalar gibi detaylar da test otomobilimizde yer alan özellikler arasında bulunuyor. Yaris Cross’un 397 litre hacmindeki bagaj kapasitesi, arka koltukların katlanması ile 1097 litreye kadar artırılabiliyor.
Yokuş kalkış desteği, USB ve Bluetooth, otomatik farlar, kablosuz şarj, geri görüş kamerası, direksiyona entegre vites değiştirme kumandası, deri direksiyon simidi gibi özellikler tüm donanım paketlerinde standart olarak sunuluyorken; sadece Passion donanım paketinde bulunan arka spoyler, LED sis farları, LED ön farlar, adaptif hız sabitleyici, otomatik katlanan aynalar, spor ön koltuklar, ön kol dayama, dijital hız göstergesi, otomatik klima, karartılmış camlar, elektronik park freni gibi özellikler ise diğer donanım paketlerinde opsiyonel olarak dahi sunulmamaktadır. Anahtarsız çalıştırma, kararabilen dikiz aynası, akıllı giriş sistemi, yağmur sensörü, led stop lambaları ise Passion ve Flame donanım paketlerinde standart sunulmasına rağmen Dream paketinde bulunmayan donanımlar olarak sıralanabilir. Şerit takip sistemi, ön cam yalıtımı, hız sınırlayıcı, akıllı şerit takibi, yorgunluk tespit sistemi gibi özellikler de Passion donanım paketi ile standart olarak sunuluyorken diğer donanım paketlerinin opsiyon seçenekleri arasında yer almaktadır.
Test otomobilimiz 4×2 önden çekiş sistemine sahip ve kaputunun altında bulunan 1.5 litre (1490 cc) hacmindeki, 3 silindir 12 sübaplı, benzinli motor 6600 devir/dakika’da 125 PS güç ve 4800 d/d’da 145 Nm tork üretiyor. 10 ileri CVT şanzıman ile gücünü tekerleklere aktaran Yaris Cross, 0-100 km/s hızlanmasını 11.7 saniyede tamamlıyor ve 180 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. VVT-i teknolojisine sahip motorun ortalama yakıt tüketimi ise 100 km’de 6.1 litre.
Yazı ve fotoğraflar: Mehmet Emin Sezer
eminsezer@otosiklet.com
www.otosiklet.com
www.otosiklet.com | eminsezer@otosiklet.com
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli