Alman otomobil üreticisi Opel’in ikonikleşen modeli Astra, ilk jenerasyonunun üretildiği Eylül 1991 tarihinden beri üretilen her yeni versiyonu ile tüketicinin teveccühünü kazanmayı başarıyor. 1937-1991 yılları arasında üretilen Opel Kadett modelinin devamı niteliğindeki Astra, altıncı jenerasyonu ile başarılı serüvenini devam ettiriyor. Ülkemizde hem benzinli hem de dizel motor seçenekleri ile otomobil severlerin beğenisine sunulan Opel Astra, tasarımındaki radikal değişimi teknolojisiyle de destekliyor.
Mehmet Emin Sezer | eminsezer@otosiklet.com
Astra, Alman otomotiv devi Opel’in en çok tercih edilen modeli olarak, C segmenti otomobiller arasında uzun yıllardır üretimde kalmayı ve zirveye oynamayı sürdürüyor. Altıncı jenerasyonu ile Türkiye’de satışa sunulan yeni Opel Astra, markanın radikal değişimler barındıran yepyeni tasarım dilini de başarıyla temsil ediyor. Astra’nın geçmiş yıllarda üretilmiş olan her jenerasyonu oldukça yüksek satış rakamlarına ulaşmış başarılı modellerdi ve her yaştan insanın beğenisini kazanarak kendine has bir hayran kitlesine sahipti. Ülkemizde de sıkı fanları bulunan Opel Astra, en çok teveccüh gören ve yüksek satış rakamlarına ulaşmayı başaran modeller arasında yer alıyor.
Opel Astra’nın son jenerasyonu, keskin hatlar barındıran yalın ve agresif tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor. Önceki jenerasyonlarını daha yumuşak hatları ile hatırladığımız Astra’nın yeni vesiyonunda ise oldukça keskin hatların ve köşeli tasarım dilinin hakim olduğunu belirtmeliyiz. Yeni Astra’ya önden ve arkadan baktığımızda Alman otomotiv üreticisinin yepyeni tasarım felsefesini gözlemleyebiliyoruz. Radikal bir değişime uğramış olan yeni Astra’nın en az öncü nesilleri kadar ilgi göreceğini öngörmek çok zor değil.
Yeni Opel Astra’nın gövdesinden daha dışarıda duran ve zemine paralel hatlarla şişirilmiş çamurlukları, bu çamurluklarla uyumlu geniş tamponları ve bu keskin hatlarla uyum içinde tasarlanmış köşeli motor kaputu ile bagaj kapağı, otomobile oldukça sportif bir görünüm kazandırıyor. Kaputun ortasında yer alan kat çizgisi, Opel’in tüm modellerinde olduğu gibi yeni nesil Astra’da da kendine yer buluyor. Opel’in yeni tasarım anlayışının bir yansıması olan ve farların arasında konumlandırılan piano black rengindeki plastik ön panjur, SUV modellerinin ardından Astra’da da karşımıza çıkıyor. Opel, önceki Astra modellerinde olduğu gibi otomobilin bazı detaylarına gizlenmiş köpekbalığı tasarımlarını yeni jenerasyonda da unutmamış.
Astra’nın piyano siyahı ile kombine edilmiş renk düzeni, her rengini ayrı güzellikte kılıyor. Tavanın, aynaların, yan camların çerçeveleri ile arka spoylerin ve tamponlarındaki detayların aynı tonda siyah olması gerçekten cesur ve karakteristik bir girişim olmuş. Bütüne bakıldığında oldukça sade görünen Astra, aslında köşeli detayları ile oldukça sportif bir tasarıma sahip. Otomobilin ön tamponunda geniş hava girişi ile uyumlu çizgiler barındıran piyano siyahı üçgen parçalar, sis farlarını içinde barındırıyor ve aynı renkteki plastik ön panjur ile bütünlük sağlıyor. Siyah zeminli ve keskin hatlar barındıran ön farlar sportif görünümü destekliyor ve sahip olduğu LED teknolojisi ile oldukça başarılı aydınlatma performansı sunuyor. Yan görünümde geniş çamurluklar ve siyah cam çıtaları sportif tasarıma katkı sağlıyor.
Tercih edilen üst donanım paketlerinde sunulan 18 inç çapındaki şık jantlar, çift renkli olarak sunuluyor. Otomobilin çamurluk ağızları o kadar geniş ki yeni Astra 19 veya 20 inç ölçüsünde jantlarla da sunulsa çok daha agresif görünebilirmiş. Yan kısımlarda da yer alan kat çizgileri, otomobilin sportif görünümünü destekliyor ve tasarımın bütünlüğünü sağlıyor. Bagaj kapısı üzerinde konumlandırılmış olan siyah renkteki Opel logosu, aynı zamanda bagaj kapısının açma kolu olarak görev yapıyor. Logo ve diğer siyah detaylarla uyumlu olan siyah Astra yazısı da GS donanım paketinde standart olarak sunuluyor. Arka tampon da oldukça agresif görünüyor. Otomobilin bagaj kapağı üzerine doğru devam eden stop grubu ikişer parçadan oluşuyor ve köşeli hatları ile sportif tasarımı destekliyor. Dikey olarak konumlandırılmış spoylere entegre üçüncü stop lambası ise benzersiz bir detay olarak dikkatleri üzerine çekiyor.
Yeni Opel Astra’yı satın alırken üst donanım paketlerinden birini tercih ettiyseniz, otomobilde AGR sertifikalı koltuklar bulunuyor ve bu sportif koltuklar yanal destekleri ile uzun yolculuklarda konforlu sürüşü garanti ediyorken, sportif kullanımlarda ise güvenli sürüşe katkı sağlıyor. Yeni nesil Pure Panel kokpit diğer modellerin ardından Astra’da da yer alıyor. Her donanım paketinde standart olarak sunulan bu geniş dijital kokpit, donanım seviyelerine bağlı olarak tamamen cam şeklinde tercih edilebiliyor ve sürücü tarafının havalandırma panelini de içinde barındıran panelde yatay biçimde entegre edilmiş iki adet 10 inç genişliğinde LED ekran bulunuyor.
GS donanım paketine sahip test aracımızda da iki adet ekran kullanılmış ve hem sürücü bilgi ekranı hem de multimedya ekranı, sürüş esnasında gözünüzü yoldan ayırmadan kullanıma olanak sağlıyor. Pure Panel kokpit, şık tasarımı ve üstün teknolojiyi bir arada sunuyorken, işlevselliği yeniden tanımlıyor. Otomobilin iç mekanındaki sadeliğin, işlevselliğin ve ambiyansın oldukça başarılı olduğunu belitmekte yarar görüyoruz. Temel fonksiyonların, zarif tasarımlı dokunmatik kumandalarla kontrol edildiği Pure Panel, dijitalleşme ve sezgisel kullanım arasında optimum denge sağlıyor. Dokunmatik ekran ve kumanda tuşları haricinde sesli kontrol ile de kullanılabilen yeni nesil bilgi-eğlence sistemi, yeni nesil akıllı telefonlar için geliştirilmiş kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto bağlantılarını da destekliyor.
Türkiye pazarında şu anda 1.2 litre hacmindeki turbo beslemeli benzinli ve 1.5 litre hacminde turbo dizel motor seçenekleri ile tercih edilebilen Astra’nın benzinli modellerinde manuel veya otomatik, dizel motor seçeneğinde ise sadece otomatik vites ile satın alınabiliyor. Test otomobilimizde yer alan turbo beslemeli 1.2 litrelik otomatik vitesli versiyon, Peugeot’dan Citroen’e kadar grubun pek çok modelinde kullanılan bir kombinasyon. 3 silindirli, benzinli, turbo beslemeli motor 1199 cc hacme sahip ve 5500 d/d’da 130 HP güç üretiyor. Motorun maksimum torku ise 1750 d/d’da 230 Nm.
Yeni Astra’nın işlevsel ve fonksiyonel bir otomobil olduğunu, ekonomik yakıt tüketim değerlerine rağmen performansının da oldukça yeterli seviyede olduğunu belirtmek istiyoruz. Sade ve düz hatlar barındıran tasarım, aynı zamanda aerodinamik açıdan da oldukça işlevsel olduğunu hissettiriyor. 8 ileri otomatik şanzımanının performansı ve tepkileri iyi seviyede olan otomobilin 0-100 km/s hızlanma değeri 9.7 saniye, maksimum hızı ise 210 km/s olarak belirtiliyor.
Yazı ve fotoğraflar: Mehmet Emin Sezer
eminsezer@otosiklet.com | www.otosiklet.com
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli