Üçüncü nesli ile karşımızda duran C3 şehiriçinde yeni bir soluk olacak.
Citroen, üretimine son vermediği Saxo’nun yerini iki model ile doldurdu. Üç kapılı hatchback C2 ve beş kapılı hatchback C3. C2’nin ömrü çok uzun olmasa da C3 bugün üçüncü neslinin makyajlı haliyle karşımızda duruyor.
Makyajlı C3, Citroen’in tasarım dilini başarılı bir şekilde taşıyor. Geniş metal yüzeyler ve yüksek omuz çizgisi C3’e olduğundan yüksek ve crossover görüntüsü sağlıyor. Far ve stopların yukarıda ve olabildiğince köşelere alınmış olması da C3’ün olduğundan geniş görünmesi sağlıyor.
C3’ün kabinine geçtiğimizde genel olarak sadelik hakim. Tüm kontroller ortadaki dokunmatik ekranda toplanmış. Fakat özellikle klima kontrollerinin buraya alınmış olmasını marka ve model fark etmeksizin eleştireceğiz. Yolda dikkati dağıtan ve kullanımı zorlaştıran bir uygulama bu. Oturma pozisyonu iyi ve C3’ün bir görüş problemi bulunmuyor.
Kaputun altında ise tek motor seçeneği olan 1.2 lt’lik turbo beslemeli ünite bulunuyor. 5500 d/dak’da 110 bg güç üreten bu motor, maksimum torku olan 205 Nm’yi ise 1750 d/dak’dan itibaren kullanıma sunuyor. Tam otomatik 6 ileri şanzımanla birlikte sunulan motorun yakıt tüketimi ise şehiriçi kullanımda 7 lt/100 km’yi biraz geçiyor.
C3 kullanımında büyük sorunlar bulunmuyor. Direksiyon hissi biraz daha iyi olsaydı daha fazla sevebilirdik. Süspansiyonu darbeleri sönümle konusunda ise oldukça başarılı. Şehiriçinde kullanılacak, tasarımı güzel ve donanım olarak zengin sayılabilecek bir otomobil arıyorsanız Citroen C3’e bir bakmanızı öneririz.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli